Journalist fra Filippinerne får Nobels Fredspris

De to højtprofilerede redaktører, Maria Ressa fra Filippinerne og Dmitrij Muratov fra Rusland, blev tildelt Nobels Fredspris for 2021 for deres kamp for ytrings- og pressefriheden.

Det blev den trængte pressefrihed og de uafhængige medier, som fik et markant skulderklap, da vinderne af prisen fredag blev offentliggjort.

»Fri, uafhængig og faktabaseret journalistik beskytter mod magtmisbrug, løgn og krigspropaganda,« lød det i motiveringen for Nobelkomitéen.

Maria Ressa er kendt som grundlægger og primus motor bag det uafhængige medie Rappler, der bl.a. har dækket den filippinske præsident Rodrigo Dutertes voldsomme fremfærd med dødspatruljer i landets slumkvarterer.

Derudover har hun været meget kritisk over for de store techgiganters håndtering af mis- og desinformation.

»Hun er en af de dygtigste journalister og redaktører i Asien, én af de modigste og frygtløse. Denne energi og det drive, som hun har, er der brug for for at sætte dagsordener, ikke kun for ét land, men for hele regionen og verden,« siger Jesper Højberg, direktør i International Media Support (IMS), der hjælper lokale journalister og medier i konfliktfyldte områder.

Nobelkomitéen begrunder prisen med

I sin begrundelse beskriver Nobelkomitéen ligeledes, at ytringsfriheden og retten til fri information er »afgørende forudsætninger for demokrati og beskytter mod krig og konflikter«:

»Tildelingen af Nobels Fredspris til Maria Ressa og Dmitry Muratov har til formål at understrege vigtigheden af at beskytte og forsvare disse grundlæggende rettigheder.«

Maria Ressa takker og udtrykker taknemmelighed

Begge prismodtagere udtrykte fredag stor taknemlighed over at være blevet tildelt den prestigefulde pris.

Maria Ressa sagde ifølge BBC, at hun var »i chok«, da nyheden nåede hende.

»Intet er muligt uden fakta. En verden uden fakta er en verden uden sandhed og tillid,« sagde hun.

Læs nærmere på:

Indslag på TV2 News om uddelingen af Nobels Fredspris:

1 Comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*